Rustfjerning og lakkering


KLARGJØRING

Før rustfjerning må områdene som skal repareres vaskes med vann og egnet vaskemiddel for å fjerne salt og andre forurensinger, silikon fra bonevoks, pakningsmøring og lignende fjernes med silikonvask/fjerner.

FORBEHANDLING

Sandblåse, alltid sandblåse hvis det er mulig. Sandblåsing fjerner rust mer effektivt enn noe annet, og det etterlater overflaten med en ruhet som er nødvendig for at maling skal få god vedheft.

MEKANISK FJERNING.

Hvis fjerning av rusten foretas med roterende verktøy eller sliping for hånd, pass på at ikke overflaten blir “polert” altså glatt uten nødvendig ruhet.

PÅFØRING

Malerkosten klarer å jobbe malingen godt inn i overflaten, porer og sveiser og kan med fordel brukes til påføring av rusthindrende maling rett på stål. Denne metoden medfører ofte struktur som kan pusses lett med fint sandpapir(320-500 korning) før påføring av toppstrøk (tett farge eller base og klarlakk)

SPARKEL

Sparkelen legges på med gummisparkel og pusses med grovt sandpapir (120-180 korning) før fyller legges på og pusses med fint sandpapir (320-500 korning) Før lakkering.

LAKKERING

Ved sprøyting ikke dekk til (masker) slik at malingen etterlater skarpe kanter men la det være plass til å “gli, flekke” ut malingen, dette gjør polering av overgangen lettere.

Pass på ved påføring at lakken “flyter sammen”, får en slett struktur. Unngå tørrsprøyting og appelsinhud. Ved påføring av for mye lakk vil det komme sig, rynker.

Utflekking gjøres ved å sprøyte utflekkingstynner over overgangen etter sprøyting, før lakken tørker. For mye blir renninger for lite blir tørr og grov overflate, begge er vanskelige å polere.

POLERING

Polering før lakkering gjerne med grov polering (600), dette for å rengjøre og klargjøre området lakken skal flekkes ut(overgangen mellom ny og gammel lakk)

Polering av overgang etter lakkering bør utføres med myk pute, lite press og fin polering (1200)

LAKK/MALING

Grunningen må ha en beskyttende effekt. Skal sink brukes, må sandblåsing til renhetsgrad SA 2 1/2 ihht ISO 8501-1 benyttes for at sinken skal få elektrisk kontakt med stålet. Sinken fungerer som anode.

Hvis denne forbehandlingen ikke oppnås bør grunning med andre rusthindrende egenskaper benyttes, som er mer tilpasset forbehandlingen.

Lavtrykksprøyte er å anbefale foran sprayboks, hvis sprayboks skal brukes kan den med fordel varmes opp før bruk. Legges i varmt vann i 5 min, dette gjør innholdet i boksen mer medgjørlig og sprøyteviften og resultatet blir mye bedre.